donderdag 22 november 2018

Zwarte Vrijdag en Zwarte Piet: 2x au!


Wat hebben zwarte vrijdag en Zwarte Piet met elkaar te maken? Het levert veel discussie op, tot agressie aan toe. En het gaat over spullen. Heel veel onnodige spullen, en weinig plezier.

Ik vind bijvoorbeeld zwarte vrijdag stom. Een stom, Amerikaans, bedacht en tot onnodige consumptie aanzettende dag. Ik wordt dan ook boos als een leverancier van ecologische schoonmaakmiddelen er ook ineens aan mee doet. Nee! Houd je in! Koop liever niets. Zelfs geen kalkverwijderaar of biologische lavendelshampoo.

Amerikanen vinden Zwarte Piet stom, bedacht. En eerlijk is eerlijk - alhoewel je daar bijna niemand over hoort - hij zet ook enorm aan tot consumptie in de vorm van het kopen van onzincadeau's bij de Action. Of is Sinterklaas de shopverslaafde van de twee? Zakken vol speelgoed, sokken voor oom Henk, oorbellen en kruimeldieven.

Goed, de Pieten doen het stiekem, ze rollen niet gillend over een bak met aanbiedingen. Maar is het je wel eens opgevallen dat Piet incognito vaak een witte mevrouw is? Het kan dus wel.

Terug naar het onnodig spullen kopen. Kan dat anders? Nu Zwarte Piet een knuffelicoon van echte Nederlandse traditie is geworden zijn we even vergeten dat de intocht meestal georganiseerd wordt/werd door de winkeliersvereniging. En dat doet Bart Smit echt niet uit nationalisme.

Kortom: aan al dat zwarte kleeft iets wat bedacht is om de omzet van de winkeliers op te krikken en dat lijkt mij het allersterkste argument tegen. Bak liever zelf wat pepernoten, zing liedjes, zet je schoen, gooi er een mooi gedicht in en laat het uiterlijk van Sint en Piet over aan de fantasie van de kinderen. Of aan je eigen fantasie, want waarom is het ineens alleen maar een kinderfeest? Om het onschuldiger te maken? Kunnen we zwarte vrijdag ook meteen tot imaginaire dag maken waarop je droomt van alles wat je zou willen hebben, maar niet koopt. Droom vrijdag. Ik ga voor een rode sportwagen met open dak. En voor wereldvrede.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten